Bewegend leren

Voor kinderen en leerkrachten

Als leercoach bied ik al jaren de leerstof bewegend en handelend aan. Waarom?

Door beweging komen bepaalde stoffen in ons brein vrij. Vooral de dopamine en de endorfine zorgen ervoor dat het brein geactiveerd wordt. In de praktijk merk ik bij kinderen die moeite hebben met het inzetten van hun werkgeheugen, juist door bewegend leren dit wel voor elkaar krijgen. En ja, als het geheugen geactiveerd wordt, is dit een voordeel voor alle kinderen. Ook merk ik dat de bewegingen en handelingen zorgen voor inzicht en begrip. Men zegt niet voor niets: Al doende leert men!

Deze hulpvragen in de praktijk, sluiten goed aan bij de start van leerondersteuning met inzet van bewegend leren:  

 • mijn kind is lastig te motiveren,
 • mijn kind kan zich moeilijk concentreren,
 • mijn kind vindt alles saai,
 • mijn kind heeft moeite met de spellingsregels,
 • mijn kind is snel overprikkeld,
 • mijn kind komt (over)vermoeid thuis en heeft niet de energie om nog huiswerk te maken,
 • mijn kind verliest zo snel de focus,
 • mijn kind heeft een hekel aan rekenen,
 • mijn kind werkt zich ‘het rambam’, maar het lijkt alsof niet beklijft,
 • begrijpend lezen blijft lastig, we weten niet meer wat we kunnen doen,
 • het automatiseren komt maar niet op gang.

Vaak komt een leerling de eerst keer met tegenzin, spanning en weinig zelfvertrouwen de praktijk binnen. Soms is er zelfs al sprake van faalangst of frustratie.

Door bewegend de lesstof aan te bieden, valt er direct een last van hun schouders. Kinderen ervaren dat ze wèl kunnen rekenen of spellen en dat zij zich heel goed kunnen concentreren voor een langere tijd. Waar ze eerst moeite mee hadden, wordt nu zelfs leuk om te doen. En als de spanning wegvalt en er sprake is van intrensieke motivatie kan er volop gebruikt worden gemaakt van de ‘leerhersenen’. Door te bewegen met je lijf, komt het brein in beweging. Dit zorgt voor ontwikkeling. In mijn praktijk werk ik met kleine groepjes en individueel. Ik kan dan goed afstemmen op de beginsituatie van het kind en op het vervolg. We maken veel gebruik van het leermateriaal van ‘Reken-  en Spellingbootcamp’. Het materiaal is gericht op inzicht, beeld en kleur en nodigt uit tot beweging. Ook kunnen we de leerlijnen van de verschillende groepen mooi volgen met de methode 'Succes met Rekenen'. Tijdens een gratis kennsimakingsgesprek vertel ik je graag over deze methodes en kan ik direct wat van het leermateriaal laten zien.

    Wil jouw kind ook de voordelen van bewegend leren ervaren? En met plezier sprongen maken in zijn emotionele en cognitieve ontwikkeling? Vraag dan gerust naar de mogelijkheden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanbod bewegend leren 

 • Individuele ondersteuning voor kinderen van 6 tot 12. Na een gratis kennismakings- en een intakegesprek maken we  een plan van aanpak waarin we de behoeften en doelen voor jouw kind op een rij zetten. De ondersteuning is voor rekenen, spelling of begrijpend lezen.
 • Groepjes kinderen die deelnemen aan een reken- of spellingsbootcamp in de gymzaal of buiten. Springen, rennen, balanceren, hinkelen, kruipen met mooie, duidelijke leermaterialen. Alles om de hersenen tot automatiseren te brengen.
 • Op de basisschool ga ik met groepjes kinderen aan de slag. Als bewegend leren specialist ga ik met groepen kinderen aan het werk. Van te voren bespreken ik met de leerkrachten de behoeften/ leerdoelen voor de kinderen die mee mogen doen.
 • Leerkrachten Je kunt je als leerkracht individueel of met een paar collega’s opgeven bij HSKtrainingWijchen voor een workshop bewegend leren. Je krijgt met een kleine groep informatie een praktische informatie over het inzetten van bewegend leren, zodat je het direct kunt inzetten in je groep.
 • Leerkrachtenteams d.m.v. een workshop of studiemiddag Het hele team krijgt achtergrond informatie over bewegend leren en veel inspiratie om vaker bewegend leren in jouw school of groep te gebruiken. De workshops ‘FOON’ en ‘QWERTY’ zijn op het gebied van rekenen en spelling. Maar als er andere wensen zijn over bijvoorbeeld bewegend leren ‘metriek stelsel’, ‘zinsontleden’, ‘grote sommen’ of 'automatiseren sommen of tafels', dan maken we een workshop op maat.

Vraag even via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar de mogelijkheden. Ook staan er op mijn facebookpagina 'Kinderpraktijk HSKtrainingWijchen' allerlei voorbeelden uit de praktijk.